Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гордост и надежда". Навални нарече протестиращите срещу Кремъл "спасението на Русия"


Руският опозиционер Алексей Навални приветства в четвъртък вечерта хилядите протестиращи, които излязоха на масови демонстрации с искане за незабавното му освобождаване от затвора. Полицията реагира с арести на над 1700 души, включително опозиционни политици и хора от щаба му.

Критикът на Кремъл изрази „гордост и надежда“ в своя публикация в Инстаграм, наричайки демонстрантите „спасението на Русия“. Протестите бяха организирани от лидерите на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални в деня, в който президентът Владимир Путин изнесе своята ежегодна реч за състоянието на нацията.

Последвалите масови арести бяха определени от Amnesty International като „шокиращи репресии срещу основните свободи“. Сред задържаните бяха адвокатът на ФБК Любов Собол и прессекретарят Кира Ярмиш.

44-годишният Навални, който е в трудов лагер, започна гладна стачка на 31 март, настоявайки за адекватно лечение на силните болки в гърба и краката, които изпитва от седмици. Решението му беше последвано от призив на неговите лекари да спре да гладува, защото стачката му „продължи още малко, просто няма да има пациент, когото да лекуваме“.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Русия да освободи Навални „незабавно и във всеки случай преди следващото заседание на Комитета на министрите за човешките права през юни 2021 г.“

Алексей Навални се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия - ИК-2 във Владимирска област. Той беше осъден по старо дело през февруари. Това стана след като критикът на Путин се завърна от Германия, където се лекуваше от отравяне с Новичок в Русия.

Москва, Лондон, София. Протестите в защита на Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG