Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия заведе дело срещу AstraZeneca заради забавените доставки


Европейската комисия заведе дело срещу фармацевтичната компания AstraZeneca заради забавените доставки на ваксината ѝ срещу COVID-19, съобщи Ройтерс. Комисията твърди, че фирмата не е спазила договора за доставка на ваксини и не е имала надежден план да осигури поръчаните от държавите от Европейския съюз (ЕС) количества.

„Комисията заведе в петък съдебен иск срещу AstraZeneca“, каза говорител на институцията в понеделник. Той допълни, че всички 27 държави членки на ЕС са подкрепили решението. „Всички искаме да гарантираме бързи доставки на достатъчно дози, които се полагат на европейските граждани и които бяха обещани в договора.“

AstraZeneca трябваше да достави 180 милиона дози от разработената съвместно с Оксфордския университет ваксина срещу коронавируса през второто тримесечие на 2021 г. Общо от декември до юни компанията трябваше да достави на държавите от ЕС 300 милиона ваксини.

В изявление от 12 март ръководството на компанията каза, че целта ѝ ще бъде да достави една трета от обещаните за първите шест месеца на годината дози.

Компанията обяви възможни забавяния още преди произвеждания от нея медикамент да бъде одобрен за употреба в ЕС. Това предизвика спор между фармацевтичния гигант и Европейската комисия, която настояваше всички поръчани дози да бъдат доставени в срок.

Европейският съюз е поръчал общо 400 милиона дози от ваксината, която се прилага в две дози. От тях 300 милиона дози са платени предварително, а другите 100 милиона дози могат да бъдат поръчани допълнително. Според източник на Ройтерс обаче Европейският съюз няма да се възползва от тази възможност.

Преди 10 дни френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше каза, че ЕС вероятно няма да поднови договора за доставка на ваксини с AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG