Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото "Нено Димов": над 5 пъти по-малко предполагаеми щети и един отпаднал обвиняем


Бившият екоминистър остава основният обвиняем за водната криза в Перник
Бившият екоминистър остава основният обвиняем за водната криза в Перник

Разследването за водната криза в Перник, продължила през 2019 и част от 2020 г., е приключило с твърдение за над 5 пъти по-малко предполагаеми щети от първоначално обявените от прокуратурата, както и с един обвиняем по-малко. Това става ясно от официално съобщение, разпространено от Специализираната прокуратура във вторник.

Основният обвиняем по това дело е бившият министър на околната среда и водите от последното правителство на Бойко Борисов – Нено Димов. Заедно с него към наказателна отговорност е привлечена и бившата зам.-кметица на Перник Севдалина Ковачева.

В началото на разследването обвинения беше получил и бившият началник на местното ВиК дружество Иван Витанов, но неговото име не се споменава в официалното съобщение на държавното обвинение за края на досъдебното производство.

През януари 2020 г. наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев коментира пред медиите, че щетите от действията на Нено Димов възлизат на над 11 млн. лв. Сега спецпрокуратурата обаче твърди, че установените от разследването щети възлизат на малко над 1.9 млн. лв. Липсва обаче официално обяснение за тази разлика в размера на нанесените предполагаеми вреди по случая.

Според тезата на разследващите установените щети се изразяват в 1 025 303 куб. м вода на стойност 1.9 млн. лв., незаконно използвани от пернишкия язовир „Студена“ за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД. Заради това спецпрокуратурата обвинява Димов, че от април до ноември 2019 г. той е отговорен за умишлена безстопанственост, която е нарушила и водоснабдяването на местното население.

Бившата зам.-кметица на града Севдалина Ковачева е обвинена в това, че между 9 октомври и 11 ноември 2019 г. не е разпоредила въвеждане на воден режим в Перник, въпреки че е била уведомена за силно намалялото ниво на водата в язовир „Студена“.

Бившият екоминистър Димов прекара повече от 3 месеца зад решетките, след като беше арестуван на 9 януари 2020 г. Според защитата му той само е утвърждавал графиците, които преди това са изготвяни от подчинените му експерти. Към тях са били представяни и записки, в които е обяснявано как са изчислени количествата вода, подавани от язовира. Те обаче липсваха по делото в началото на досъдебното производство.

Нено Димов е обвинен за това, че въпреки намаляващото ниво на пернишкия язовир „Студена“, е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие „Стомана“ и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Разследване на Свободна Европа разкри това още на 25 ноември 2019 г.

След ареста на Димов, той беше освободен от министерския пост и на негово място парламентът избра тогавашния депутат от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизоро. Междувременно водният режим в Перник продължи до средата на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG