Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преподаватели от УНСС защитиха уволнения си колега доц. Мартин Осиковски


Доц. Мартин Осиковски. Снимката е архивна.
Доц. Мартин Осиковски. Снимката е архивна.

Преподаватели от УНСС настояха ректорът да върне на работа уволнения им колега доц. Мартин Осиковски. Това става ясно от писмо до ръководителя на учебното заведение, цитирано от "Дневник".

Доц. Осиковски преподава в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС.

Преди дни той беше уволнен дисциплинарно заради свое критично изказване за посещение на премиера Бойко Борисов в УНСС два дни преди провеждането на парламентарните избори. Преподавателят беше казал, че университетът му се е използвал за политически цели.На 23 април той беше уволнен за уронване на доброто име на университета.

Разпространените твърдения са неверни, каза след това ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и уточни, че ще върне на работа доц. Осиковски, ако той докаже, че е бил прав.

Самият Димитров е разбрал за предстоящото посещение на премиера Борисов 35 минути преди пристигането му, каза ректорът в понеделник вечерта в предаването "Алтернативата" по TV1.

Уволненият преподавател беше защитен от свои колеги в журналистическите факултети на УНСС и СУ "Св. Климент Охридски" и от Асоциацията на европейските журналисти.

Във вторник колегите му от УНСС определиха уволнението като "безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС", който "противоречи на академичния дух и уронва престижа" на университета.

Преподавателите настояват доц. Осиковски да бъде върнат на работа, а ректорът да предприеме "действия за реабилитиране на сериозно накърнения публичен образ на УНСС".

Подписите под писмото продължават да се събират. До редакционното приключване на материала то е подписано от четирима от общо осемте декана в университета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG