Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът подкрепи Чехия в спора с Русия. Евродепутатите от БСП не гласуваха


Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел
Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел

Европейският парламент осъди взривяването на военни складове в Чехия с предполагаемо руско участие и подкрепи Прага в спора с Москва. В резолюция, приета с 569 гласа „за“, 67 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“, евродепутатите осъдиха струпването на руски войски на границата с Украйна и отношението на руските власти към опозиционера Алексей Навални.

Резолюцията на Европейския парламент е подкрепена от българските депутати от всички групи с изключение на представителите на БСП, които не са участвали във вота, показват резултатите от поименното гласуване.

Евродепутатите изразяват съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за боеярипаси във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при която са загинаха двама чешки граждани. Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и на още двама души в България през 2015 г.

В резолюцията Европейският парламент посочва, че ЕС трябва да санкционира Русия, ако струпването на руски военни до границата с Украйна доведе до нашествие. Подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти, смятат евродепутатите. Москва вече обяви изтегляне на войниците и военната техника.

Европейският парламент отново призова за за незабавното и безусловно освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални, който изтърпява присъда в трудов лагер. Неговото здравословно състояние е влошено, а затворническите власти не допускат неговите лекари да го прегледат. Евродепутатите посочват, че трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на здравето на Навални и припомнят позицията си, че присъдата му е политически мотивирана.

Резолюцията призовава държавите членки на ЕС да спрат да бъдат „гостоприемна среда за руски богатства и инвестиции с неясен произход“. Европейският парламент повтори призива си държави като България, Кипър и Малта да спрат да предоставят гражданство срещу инвестиции (т.нар. „златни паспорти“).

За приемането на резолюцията гласуваха българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти), Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев (ГЕРБ/Европейска народна партия), Радан Кънев („Демократична България“/Европейска народна партия), Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/“Обнови Европа“).

Елена Йончева, Иво Христов, Петър Витанов, Сергей Станишев и Цветелина Пенкова (БСП/Социалисти и Демократи) не са участвали в гласуването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG