Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди на протест срещу чешкия президент Земан заради проруските му позиции


Демонстранти на Вацлавския площад в Прага

Хиляди чехи излязоха на митинг срещу президента Милош Земан в центъра на Прага в четвъртък вечерта. Те поискаха той да бъде отстранен от длъжност заради проруски възгледи, които според тях изповядва. Протестиращите настояват, че подобни настроения нямат място в страна от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Демонстрацията на Вацлавския площад идва на фона на дипломатическия скандал между Чехия и Русия. Чешкото правителство обвини руското военно разузнаване ГРУ, че стои зад експлозия в склад за боеприпаси край източния град Врбетице през 2014 г., довела до смъртни случаи.

След разкритията Прага обяви, че гони руски дипломати. Впоследствие това сториха и страни партньори на Чехия в ЕС и НАТО. Твърденията на Прага за съпричастност на ГРУ към взривяането на склада с боеприпаси във Врбетице провокираха най-големия конфликт между Чехия и Русия от 1989 г. насам.

На този фон миналата неделя президентът Земан каза, че не непременно Русия стои зад взрива. Той определи участието на ГРУ като “една версия за взрива”. По думите обаче експлозията в склада може да е причинена заради неквалифицирано боравене с боеприпаси.

“Земан разпространява руската пропагана”, каза Бенджамин Рол, ръководител на “Милион моменти за демокрация”, която организира протеста. По данни на полицията на Вацлавския площад протестиращите са били около 10 000 души.

Протестиращите призоваха чешките сенатори да внесат срещу Земан конституционна жалба за държавна измяна, която да доведе до отстраняването му. Митинги имаше и в други градове на Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG