Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на САЩ подкрепи с изявление суверенитета на България


Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа
Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

В изявление Американското посолство в България заявява, че подкрепя суверенитета на София.

“България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия”, гласи позицията, публикувана на страницата на посолството.

Тя идва ден след като София обяви още един руски дипломат за персона нон грата. Посолството на Русия в България съобщи, че става дума за помощник на военен аташе и посочи, че Москва "си запазва право за ответни мерки".

В четвъртък стана ясно, че външният министър в оставка Екатерина Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, стана ясно от съобщението на ведомството. Това е поредният изгонен руски дипломат от България.

По думите на българския първи дипломат Министерството на външните работи си запазва правото за още ответни действия. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG