Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен призова Русия да прекрати „безразсъдните и агресивни“ действия срещу Украйна


Украинският президент Владимир Зеленски и държавният секретар на САЩ Антъни Блинен
Украинският президент Владимир Зеленски и държавният секретар на САЩ Антъни Блинен

Държавният секретар Антъни Блинкен призова Русия да прекрати своите "безразсъдни и агресивни действия" срещу Украйна. Блинкен е на първо посещение в Киев като висш служител от администрацията на президента Джо Байдън.

"Ние сме твърдо с вас и очакваме Русия да прекрати безразсъдните и агресивни действия", каза Блинкен по време на среща с украинския президент Владимир Зеленски.

Белият дом определи еднодневното посещение на Блинкен като силно послание за подкрепа на страната в условията на засилено напрежение с Русия. Блинкен „категорично“ потвърди ангажимента на Вашингтон към „партньорството между нашите страни, ангажимента ни към суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна“.

Миналия месец Русия изпрати хиляди войници по границата си с Украйна, което е най-голямата мобилизация след анексирането на полустров Крим през 2014 г.

"Наясно сме, че Русия е изтеглила някои сили от границата с Украйна, но също така виждаме, че значителни сили остават там ", каза Блинкен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG