Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли 2020 г. приключи окончателно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) прие, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му, съобщава в. Сега.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова се съгласяват с изводите на първата инстанция - Софийския районен съд.

Съдът напомня, че законът задължава органите да мотивират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане на бизнесмена СДВР е трябвало да изложи конкретна обосновка.

Съдиите казват, че за да бъде някой задържан от МВР за 24 часа, трябва да има достатъчно данни, че е участвал в престъпление. А не първо да бъде задържан, а след това да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените действия, извършени след ареста на Бобоков и повдигнатото му след това обвинение, няма как да обосноват задържането му.

"Обратното би довело по скоро до произвол при прилагането на мярката и необосновано задържане на лица, което противоречи на целта й. Тя не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения в извършването му да се укрие, или да извърши друго престъпление, или да осуети наказателно преследване", пишат тримата съдии.

Предисторията

Бизнесменът Пламен Бобоков беше арестуван на 9 юли, миналата година. Тогава беше проведена акцията на прокуратурата в сградата на президенството, в рамките на която бяха задържани и съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев. Именно в деня на тази операция беше проведен първият от серията антиправителствени протести с искане за оставка на бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В края на 2020 г. съдът обяви арестът на Милушев за незаконен. Сега това се случва окончателно по отношение на Пламен Бобоков. След акцията в президентството той получи заедно с Пламен Узунов обвинение за търговия с влияние.

Пламен Бобоков и брат му Атанас официално са в полезрението на разследващите от края на май 2020 г., когато станаха обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG