Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е глупост". Земан критикува решението на Русия да обяви Чехия за "неприятелска"


Президентът на Чехия Милош Земан. Снимката е архивна
Президентът на Чехия Милош Земан. Снимката е архивна

Президентът на Чехия Милош Земан определи като "глупост" решението на Русия да обяви страната му за "неприятелска". Това се случва на фона на дипломатически конфликт между двете страни.

Преди месец Прага изгони руски дипломати заради връзки на руски военни разузнавачи с взривове на чешка територия, а Москва отговори с изгонване на още повече дипломати.

В петък Русия обяви за "неприятелски" държави Съединените щати и Чехия. Москва заплаши да включи и други държави в списъка, ако те предприемат "неприятелски действия".

Тази мярка забранява на посолството на САЩ да наема местен персонал за мисиите си в Русия и ограничава броя на местния персонал, който Чехия може да наеме, до 19 души.

"Винаги е грешно да бъдеш неприятел. Това е глупост от руска страна, защото е грешка да правиш неприятели от бивши приятели", каза Земан в неделя пред чешко радио.

"Като не може да има приятелство, поне да има коректни отношения", каза още президентът, който е известен с проруските си позиции и призиви за по-добри отношения с Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG