Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирмата на Гебрев изпрати сигнал срещу Иван Гешев до министъра на правосъдието


Емилиян Гебрев. Снимката е архивна
Емилиян Гебрев. Снимката е архивна

Фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев обвини главния прокурор Иван Гешев, че разпространява неверни твърдения във връзка с разследвания. В съобщение до медиите компанията ЕМКО посочи, че изпратила сигнал до министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

Според компанията твърденията, че срещу Емилиян Гебрев е имало други опити за покушение освен отравянето му с вещество от групата на Новичок през 2015 г. са „измислици“.

ЕМКО цитира съобщение на прокуратурата и твърдения на Иван Гешев пред журналисти, свързани със събрани данни за „наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев“. Според фирмата такива твърдения наистина е имало, но те са били отхвърлени от разследващите.

„Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието […] с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения“, пише в съобщението. В него се посочва, че тези твърдения „целят отклоняване на вниманието от истинските мотиви и факти зад терористичните действия на руската агентура в България“.

Емилиян Гебрев беше отровен през 2015 г. В началото на миналата година бяха повдигнати задочни обвинения на трима руски граждани, за които едва през април 2021 г. прокуратурата съобщи, че „с висока степен на вероятност“ имат „принадлежност към ГРУ“.

Преди няколко седмици държавното обвинение съобщи, че съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат , взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Разкритието на чешките власти в средата на април, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са отговорни за взривовете в чешки военни складове повиши градуса на напрежение между Москва и Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG