Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се готви да приеме закони, които ограничават дейността на граждански организации


Протестиращ пред постер с надпис "Освободете Навални"
Протестиращ пред постер с надпис "Освободете Навални"

Руските депутати приеха на първо четене пакет от законопроекти, който цели да ограничи дейността на неправителствените организации.

Приетите на първо четене на 18 май три законопроекта са насочени срещу хора, които подкрепят граждански или религиозни организации определени от властите като екстремистки или терористични. Законопроектите разширяват и обхвата на съществуващ вече закон за “неблагонадежни” организации.

Един от новите законопроекти предвижда забрана за участие в избори на лица, свързани с организации, определени от властите като "екстремистки". Леонид Волков, съюзник на Навални, определи законопроекта като пореден опит за обезвреждане на опозиционните движения в страната преди предстоящите парламентарни избори, насрочени за септември.

Международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл” критикува законопроектите.

"Режимът на Владимир Путин цели да прочисти публичното пространство от критиците си. Основна мишена на тази нова и атака над гражданските свободи е движението, водено от Алексей Навални", каза директорът на руската секция на “Амнести” Наталия Звиягина.

"След като несправедливо хвърли зад решетките най-големия си враг, сега Путин иска да смаже и всички онези дръзнали да подкрепят Навални”, добави тя.

За да бъде окончателно приет, пакетът от закони трябва да премине още две гласувания в руския парламент.

В края на април руската прокуратура спря дейността на щаба на Алексей Навални, а няколко дни по-късно съдът в Москва постанови, че движението няма право да пише в интернет и медиите, нито да се кандидатират на избори.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август 2020 г. той беше отровен с Новичок на руска територия и транспортиран в Берлин, където беше излекуван. Съвместни разследвания на Белингкат, Шпигел и Инсайдер установиха, че отравянето е извършено от служители на руските тайни служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG