Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Притеснен и уплашен". Принц Хари говори за травмата от смъртта на майка си


Принц Хари се върна във Великобритания за погребението на Принц Филип
Принц Хари се върна във Великобритания за погребението на Принц Филип

Принц Хари се е обърнал към алкохола и наркотиците в опит да се справи с психичната травма причинена от смъртта на майка му. Херцогът на Съсекс разказа това в нова документална поредица за психичното здраве, създадена съвместно с американската водеща Опра Уинфри. Всички четири епизода от поредицата The Me You Can’t See,” (Страната от мен, която не виждаш) излязоха на стрийминг платформата Apple TV+ в четвъртък вечер.

В поредицата Хари е много открит относно взаимоотношенията си с британското кралско семейство. През март той и съпругата му Мегън Маркъл дадоха специално интервю за Опра, в което обвиниха кралското семейство в расизъм и безсърдечие.

Повече от десетилетие след смъртта на майка си Хари е пиел големи количества алкохол за един ден, за да притъпи чувствата си, причинени от липсата ѝ.

"Бях склонен да пия, бях склонен да взимам наркотици, бях склонен да опитам да правя неща, които да ме накарат да се почувствам по-малко така, както се чувствах", казва той.

В един от епизодите на документалната поредица Хари разказва, че самият той е започнал да посещава психотерапевт преди около 4 години след неуместен изблик на гняв по време на спор с Меган. В интервю за Асошиейтед прес той допълва, че терапията му е помогнала да преодолее тревожността, причинена от завръщането му в Лондон за погребението на дядо му принц Филип.

“Чувствах се притеснен и уплашен. Тя (терапията) със сигурност помогна много.”

Хари разказва още, че преди повратния спор с Мегън години наред мислите му са били “напълно разпилени”.

“Всеки път щом сложех костюм и вратовръзка, всеки път когато трябваше да изпълнявам официалните си задължения се поглеждах в огледалото и си казвах: “стегни се”. Още преди да изляза навън обаче целият бях облян в пот…”

Хари и неговият по-голям брат Уилям, Херцог на Кеймбридж, от дълго време подкрепят каузи свързани с психичното здраве. През 2016 г. двамата братя и съпругата на Уилям Катрин, инициираха проекта Heads Together, който окуражава повече хора да търсят специализирана помощ за проблеми с психичното си здраве.

“Като споделяш собствената си история помагаш на другите. Дори можеш да спасиш човешки живот”, каза още Хари.

В новата документална поредица Хари разказва за собствената си борба с психични травми от детството. Той описва няколко случая, в които се е чувствал безпомощен в присъствието на разстроената си майка, принцеса Даяна.

Принцеса Даяна загива в катастрофа през 1997 година,. По това време Хари е 12-годишен. В документалната поредица той споделя, че тогава е подтиснал своята скръб, за да посрещне траурното шествие пред двореца Кенсингтън.

Разкритията, които Хари направи идват само няколко месеца след като кралица Елизабет потвърди, че той и Меган прекратяват задълженията си като членове на кралското семейство за постоянно. Хари и Меган напуснаха двореца през януари 2020 г. Първото интервю, което двойката даде след като напусна кралските си задължения беше именно за Опра. Вследствие на него кралското семейство публикува позиция, според която обвиненията, повдигнати от Меган и Хари, са били приети с тъга и тревога в Бъкингам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG