Връзки за достъпност

Извънредни новини

Секретни данни са открити у трима от обвинените в шпионаж, обяви прокуратурата


Трима души от обвинените от прокуратурата в шпионаж в полза на Русия, са съхранявали документи с класифицирана информация, до която не са имали достъп по служба, съобщиха в петък от държавното обвинение. Военно-окръжната прокуратура в София уточнява, че изпраща информацията до медиите във връзка с „множество запитвания“.

От съобщеното стана явно, че при разследването са назначени технически експертизи на множеството иззети от обвиняемите лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони. Разследващите са установили, че в иззетите веществени доказателства се съдържат материали, представляващи както класифицирана информация, така и държавна тайна.

Шпионската афера в София започна преди два месеца. На 19 март прокуратурата обяви, че е задържала общо шестима души, които са участвали в шпионска група, събирала и предавала класифицирана информация на руското посолство. Впоследствие стана ясно, че един от тях – действащ военен разузнавач, е направил самопризнания и затова е бил освободен срещу парична гаранция. Неговото име не беше съобщено.

Така в ареста останаха петима души – бившият ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, когото прокуратурата нарича "резидента" и твърди, че е бил начело на групата; неговата съпруга Галина Илиева, която има българско и руско гражданство и за която се твърди, че е била във връзка с посолството на Русия; началникът на секретната регистратура в Народното събрание и бивш военен Любомир Медаров; зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров; както и друг действащ служител на МО – Димитър Влахов.

Официално огласените досега обвинения на заподозрените са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Дали прокуратурата разполага с доказателства, че такава информация е била предавана на Русия, все още не е известно.

От съобщението в петък става ясно, че в служебните помещения на Медаров и Петров са намерени документи, до които те не би трябвало да имат достъп. От обвинението твърдят, че в помещение, ползвано от Медаров, е намерен документ, съдържащ „информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности“ на България.

Прокуратурата е установила също, че един от заснетите от Петров документи, съдържа „класифицирана информация на НАТО“. В дома на Иван Илиев пък са открити документи, в които се съдържа информация за мястото на провеждане на срещи между обвиняемите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG