Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е честно". Австрия, Чехия и Словения искат ускоряване на преговорите със Скопие за членство в ЕС


Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели (вдясно) и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва (ляво) на среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев.
Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели (вдясно) и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва (ляво) на среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Северна Македония получи подкрепа за членство в Европейския съюз от Австрия, Чехия и Словения – ден след като България потвърди, че няма да се откаже от ветото, което засега блокира пътя на Скопие към Брюксел.

Външните министри на трите държави заявиха подкрепа за започване на преговори със Северна Македония и Албания и подчертаха, че отделни двустранни въпроси не трябва да блокират процеса. На 21 май България потвърди, че не планира да вдигне ветото си върху преговорите за присъединяване между Северна Македония и ЕС заради историческия спор.

София иска Северна Македония да признае, че македонската идентичност и езикът имат български корени. Според Скопие македонският е отделен славянски език и формира част от културата и националната идентичност на страната.

За приемането на рамката за преговори се изисква единодушие от всички членове на ЕС. Външните министри на Австрия - Александър Шаленберг, на Чехия - Якуб Кулханек и на Словения - Анже Логар, пристигнаха в Скопие, за да заявят подкрепата си.

По думите на Кулханек "не е честно" страна членка да поставя условия на базата на двустранен спор.

„Това е решаващ момент и не можем да позволим [процесът] да се бави с подобни искания“, каза той.

Няколко западни лидери вече призоваха ЕС да ускори преговорите, защото виждат членството в блока като начин за противодействие на усилията на Русия и Китай за придобиване на влияние в региона. Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, посетиха Северна Македония след разговори в София.

Според премиера Зоран Заев двамата представители на ЕС са представили предложение, което "предоставя добра основа“ за разрешаване на спора между София и Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG