Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въздушно пиратство". София привика посланика на Беларус да обясни за приземяването на самолета


Министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев определи случая с отклонения от Беларус полет и задържането на журналист като "въздушно пиратство"
Министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев определи случая с отклонения от Беларус полет и задържането на журналист като "въздушно пиратство"

Служебният външен министър определи като "въздушно пиратство" отклоняването на самолет на Ryanair от Беларус, след което беларуските власти арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич.

"За първи път се случва такова нещо, това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне", каза Светлан Стоев по време на пресконференция, на която представи екипа и приоритетите си.

Според външния министър, принудителното кацане на самолета поставя и въпроса за личните данни на пътниците, които са в самолетите.

"Как се получавт тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", каза Стоев, цитиран от БТА.

Генералният директор „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Василий Такев е извикал за спешна среща посланика на Беларус Александър Лукашевич, за да поиска обяснения за "безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет".

"Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Раман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка", се казва в съобщение на външното министерство.

В понеделник вечерта лидерите на ЕС наложиха допълнителни санкции на Беларус заради инцидента. Беларуски авиокомпании няма да имат право да летят през въздушното пространство на страните от ЕС и да кацат на летища на територията на съюза.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи заключенията на Европейския съвет по темата Беларус. Той публикува позиция във Фейсбук, с която настоява за освобождаването на Протасевич и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус".

"Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения", пише Борисов.

Основният приоритет на представителите на служебното правителство, които застават начело на Министерството на външните работи (МВнР), е възстановяване на доверието и активизиране на диалога със Северна Македония. Това заяви във вторник служебният министър Светлан Стоев.

“Ние предлагаме, от една страна, рестартиране на диалога, и от друга, връщане на темата в нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси и където ще се дадат гаранции на България, че двустранните договори ще се спазват”, каза още той.

Стоев подчерта, че не смята да променя досегашната българска политика спрямо Скопие, тъй като тя е утвърдена с рамкова декларация от страна на Народното събрание.

Стоев обяви, че екипът му ще бъде съставен само от експерти. Начело на кабинета му застава Яна Дочева, която идва от Националното сдружение на общините в България. Заместници на министъра ще бъдат Румен Александров, който е бивш зам.-министър между 2014 и 2016 г. и Зарица Динкова, която ще отговаря за преговорите около националния план за възстановяване и устойчивост.

За предстоящите избори ще отговаря бившия посланик на България в Испания Иван Кондов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG