Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус затваря посолството си в Канада след позицията на Трюдо за отвлечения самолет


Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо осъди принудителното кацане на самолет в Минск и предупреди Беларус, че от кабинета му обмислят санкции срещу Минск
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо осъди принудителното кацане на самолет в Минск и предупреди Беларус, че от кабинета му обмислят санкции срещу Минск

Беларус затваря посолството си в Канада. Новината за това дойде, след като министър-председателят Джъстин Трюдо осъди принудителното кацане на самолет в Минск и последвалия арест на беларуски опозиционен журналист, който беше един от пътниците на борда на самолета.

В позицията си по случая канадският премиер предупреди, че правителството обмисля санкции срещу Беларус във връзка със случая.

"Насила". Полетът на един беларуски журналист
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Съобщение, публикувано на уебсайта на беларуското посолство на 25 май, информира, че дипломатически услуги няма да се извършват след 10 юли, а институцията ще преустанови цялата си дейност до 1 септември. В съобщението се казва още, че посолството в Отава ще преустанови дейността си след 24 години на “взаимнополезно сътрудничество” с канадското правителство.

В интервю за Асошиейтед прес беларуският посланик Евгени Руса каза, че решението не е “спонтанно” и е взето на базата на анализ на “практическото въздействие от досегашните споразумения” между Беларус и Канада.

Трюдо определи отклоняването на полета на Ryanair и последвалия арест на опозиционния журналист Раман Пратасевич като “потресаващи, незаконни и абсолютно недопустими” действия. Канадският премиер направи това изказване по време на пресконференция, която се състоя във вторник.

В началото на седмицата Канада последва примера на други държави и прикани своите авиолинии да избягват беларуското въздушно пространство заради заплаха за сигурността.

Канада, Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на Беларус след президентските избори през август 2020 година, когато беше съобщено, че Александър Лукашенко печели шести пореден мандат като президент. Опозицията обяви изборните резултати за фалшифицирани. Последва и вълна от протести срещу Лукашенко.

26-годишният Раман Пратасевич е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус. Полетът на Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принуден да се отклони и да кацне в беларуската столица Минск в неделя, където властите веднага арестуваха Пратасевич и неговата приятелка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG