Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът назначи Пламен Тончев на мястото на Димитър Георгиев начело на ДАНС


Румен Радев
Румен Радев

В сряда вечерта президентът Румен Радев официално смени ръководството на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). С един указ държавният глава освободи досегашния председател на агенцията Димитър Георгиев, а с друг указ назначи Пламен Тончев начело на ведомството. Промяната стана по предложение на служебното правителство на Стефан Янев.

Смяната беше очаквана, след като преди десетина дни служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се „самообезглавили“, като са си взели неплатен отпуск до септември, за да елиминират възможността да бъдат сменени. Впоследствие Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов прекъснаха почивките си и се появиха в Министерския съвет, но служебният премиер Стефан Янев не ги прие.

Пламен Тончев е дългогодишен директор на териториалното звено на ДАНС във Враца.

Досегашният председател на ДАНС Димитър Георгиев оглави агенцията през 2015 г. по предложение на второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017) и с указ на предишния президент Росен Плевнелиев. През 2018 г. Георгиев беше преназначен на поста по предложение на третия кабинет на Борисов (2017-2021) и с указ на настоящия държавен глава Радев.

По-късно Димитър Георгиев и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментираха смяната в отделни изявления. И двамата казаха, че според тях причина за това е разкритата руска шпионска мрежа в България.

„С поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия“, коментира в сряда министър-председателят Стефан Янев, след като съобщи пред медиите, че правителството е взело решение да предложи на държавния глава да смени председателя на ДАНС.

Пламен Тончев след награждаването си като директор на РЗБОП-Враца, 7 ноември 2008 г.
Пламен Тончев след награждаването си като директор на РЗБОП-Враца, 7 ноември 2008 г.

Пламен Тончев е бивш кадър на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Той ръководи антимафиотите във Враца преди да оглави местната структура на ДАНС през 2009 г. Преди година БНР съобщи, че той е бил преместен на същата позиция в Кюстендил по здравословни причини, но това не беше потвърдено официално.

В края на 2008 г. Тончев и колегите му бяха наградени от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков за разкриването и задържането на организирана престъпна група за трафик на проститутки и наркотици при полицейска операция във Враца, Мездра и Роман.

Като директор на териториалното звено на ДАНС той има принос по неутрализирането и извеждането на 110 тона серовъглерод от площадка на предприятието „Химко“, залавянето на 50 тона тонер касети от Италия във Враца, както и разкриването на опасни вещества на площадка на бившия завод „Гаврил Генов“, припомня БНР.

Служебният кабинет вече предприе редица кадрови рокади в сектор „Сигурност“. Вътрешният министър пенсионира административния секретар на МВР Бойко Славчев и директора на ведомствения инспекторат Николай Гешев. Впоследствие бяха сменени и директорите на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и на Областната дирекция на МВР в София – Георги Хаджиев и Николай Спасов.

Президентът Румен Радев освободи по предложение на правителството и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Временно постът му беше поет от досегашния зам.-директор на ГДБОП Стоян Темелакиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG