Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция е омекотила позицията на НАТО за Беларус, твърди Ройтерс


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Турция е настояла пред съюзниците си в НАТО да няма остра реакция на принудителното приземяване на пътнически самолет от Беларус, за да бъде задържан опозиционен журналист. Ройтерс се позовава на двама дипломати, запознати със случая, но не цитира имената им.

НАТО разпространи в сряда позиция от два параграфа, с която осъди принудителното приземяване на полета на Ryanair, за да бъде арестуван Раман Пратасевич, но в която не се споменават никакви наказателни мерки, за каквито настояваха Балтийските държави и Полша.

Позицията е по-мека дори от изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който нарече инцидента "държавно отвличане" и "възмутително".

Анкара е настояла от текста да отпадне всяко споменаване за подкрепа на нови санкции на Запада, както и призиви за освобождаване на политически затворници, твърдят двама дипломати пред Ройтерс. Отпаднала е и заплахата за прекратяване на сътрудничеството между НАТО и Беларус.

Мотивите на Турция не са известни все още. Министерството на външните работи в Анкара не е отговорило на запитването на Ройтерс.

Дипломати са коментирали пред агенцията, че вероятно Анкара опитва да запази отношенията си с Русия, най-близкия съюзник на Беларус. Другият аргумент може да бъде икономически - Турските авиолинии имат всекидневни полети до беларуската столица Минск, а Европейският съюз затвори небето и летищата си за беларуски авиолинии. Турция освен това се надява да посреща руски туристи това лято, които да компенсират част от загубите заради пандемията.

Официален представител на НАТО казва, че позицията на Северноатлантическия съвет за Беларус е била приета с консенсус от 30-те съюзници. "Не обсъждаме в детайли дискусиите, които са конфиденциални".

"Много съюзници останаха разочаровани от Турция. Беше редно НАТО да отговори и не е ясно защо Анкара би искала да защитава Лукашенко", казва европейски дипломат, който е присъствал на обсъждането.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG