Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-големият производител на месо в света е атакуван с искане за откуп от руски хакери


JBS достава близо една пета от месото на пазара в САЩ.
JBS достава близо една пета от месото на пазара в САЩ.

Най-големият производител на месо в света е бил принуден да спре някои от дейностите си заради хакерска атака с настояване за откуп, зад която се предполага, че стоят кибертерористи от Русия.

Компанията JBS информира правителството на САЩ, че е получила "искане за откуп от криминална организация, вероятно базирана в Русия", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Регистрираната в Бразилия JBS има свои производствени бази в Северна Америка, Австралия, Южна Америка и Европа. Компанията обяви, че нейни сървъри са били атакувани - по-специално системите в Северна Америка и Австралия.

Отстраняването на възникналите проблеми "може да забави някои сделки с клиенти и доставчици", съобщи фирмата.

Кибератаката идва само 3 седмици след като руска хакерска група атакува най-големия тръбопровод в САЩ и така предизвика дефицит на бензин в източните щати.

След атаката срещу тръбата Колониъл, президентът Джо Байдън каза, че ще говори директно с руския президент Владимир Путин. Двамата предстои да се срещнат на 16 юни в Женева.

Атаката срещу JBS вече принуди няколко кланици в САЩ да спрат работа, а бизнесът на компанията в Австралия е "парализиран".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG