Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ очакват никой в България да не работи със санкционираните за корупция


Пол Ахърн (в средата вляво) и посланик Херо Мустафа по време на срещата с екипа на президента Румен Радев на 2 юни 2021 г.
Пол Ахърн (в средата вляво) и посланик Херо Мустафа по време на срещата с екипа на президента Румен Радев на 2 юни 2021 г.

Санкциите, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на още трима българи, са „най-широкообхватното еднократно действие“ на САЩ срещу корупцията, правено по закона „Магнитски“ досега.

С тези думи първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн представи пред журналисти в сряда вечерта обявения минути по-рано акт на Вашингтон спрямо тримата.

Ахърн е на второ посещение в София, което е започнало в началото на седмицата. Преди обявяването на санкциите срещу тримата, Ахърн и американският посланик Херо Мустафа са имали срещи с президента Румен Радев, представители на служебния кабинет на Стефан Янев и на предишното правителство, включително Бойко Борисов, други политически лидери и посланици на съюзнически страни. Предстоят и разговори с активисти от неправителствения сектор.

Официална среща с главния прокурор Иван Гешев обаче не е предвидена в програмата за посещението на първия заместник-помощник секретар на финансовото министерство на САЩ.

По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем.
Пол Ахърн

Въпреки това Ахърн подчерта, че американските власти са готови да си сътрудничат с българските разследващи органи, ако те проявят такова желание. Запитан дали Държавният департамент ще предостави на прокуратурата информацията за корупционните действия на Пеевски, Божков и Желязков, той заяви: „[Представителите на прокуратурата] могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем.“

Помолен да уточни какви източници е ползвало разследването на финансовото министерство на САЩ, Ахърн не влезе в конкретика, но посочи, че са анализирани отворени данни, публикации в медиите и информация от американски и партньорски институции.

Той нееднократно отказа да съобщи кога е започнало проучването на корупционното поведение на тримата санкционирани, но увери, че „това не е политическо действие“. По думите на Ахърн, когато с колегите му са започнали да работят по случая, не са предполагали, че малко повече от месец след края на разследването в България ще има предсрочни парламентарни избори.

Друг въпрос, на който Ахърн не даде конкретен отговор, е дали Вашингтон е анализирал ролята на Делян Пеевски в дейността на Корпоративна търговска банка и последвалия през 2014 г. фалит. Наблюдаващият тогавашното разследване за фалита на банката и настоящ главен прокурор Иван Гешев нееднократно е заявявал, че държавното обвинение не е открило никакви доказателства срещу бившия депутат от ДПС.

Помолен да коментира какви последствия очаква да има за тримата санкционирани, Ахърн сподели, че САЩ ще поканят „всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия“.

Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите.
Пол Ахърн

„Тези санкции са създадени, за да променят [корупционно] поведение. Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите“, добави първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство.

Той подчерта, че този акт на Вашингтон е следствие от усилията на САЩ в глобалната борба срещу корупцията и затова те насърчават останалите страни да възприемат ефективни мерки в тази посока. По този повод Ахърн призова българските регулаторни органи публично да обяснят евентуалните бъдещи рискове за всеки, който би продължил да прави бизнес със санкционираните по закона „Магнитски“.

Посланик Херо Мустафа припомни, че САЩ вече забраниха на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“, а сега към българския списък добавят „бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен“.

„Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, обобщи тя.

Помолена да коментира какъв сигнал изпращат Щатите към България с този акт, Мустафа добави: „Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай, са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG