Връзки за достъпност

Извънредни новини

Това е удар срещу мафията, който отваря вратата за промяна на цялата система


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Решението на Съединените щати да наложат санкции на шестима българи за участие в корупция ще има изключително важно отражение върху политиката в България. Това е безспорният извод на четирима водещи политолози, с които Свободна Европа разговаря.

Димитър Бечев, Огнян Минчев, Евгений Дайнов и Петър Чолаков оцениха действията на САЩ като:

  • удар срещу мафията в България;
  • лоша оценка за прокуратурата;
  • посочване на връзката между корупцията и проникването на интересите на Русия;
  • подкрепа за промяна и нов тип политика.

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Решението на Вашингтон идва малко повече от месец преди предсрочните избори за Народно събрание и несъмнено ще окаже влияние върху кампанията, независимо дали моментът е избран нарочно или не.

Налагането на санкциите се случи на 2 юни, което изглежда не е търсено съвпадение. На този ден България почита загиналите за нейната свобода.

Според оценките на анализаторите 2 юни от 2021 година обаче също е донякъде исторически, защото “пречупи волята на мафията за съпротива”, демонстрира “безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас”, напомни, че корупцията е “основен съюзник на Русия”, донесе “полза на партиите на протеста” и отвори “нови пространства за легитимна демократична политика в България”.

Срещу мафията

Огнян Минчев от Софийския университет “Св. Климент Охридски” оценява като изключително важно действието на САЩ.

“Това е първият сериозен удар върху българската олигархия, който идва от международните партньори на България”, казва той в разговор със Свободна Европа.

“Това е удар върху олигархията, който не прави разлика между мои и твои, наши и ваши олигарси. Това е удар върху инфраструктурата на олигархията като потенциал да влияе върху политическия и икономическия живот”, коментира Минчев.

На днешния исторически 2 юни, Деня на Ботев, се пречупи волята на мафията за съпротива.
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов от Нов български университет направи дори аналогия с историческата дата 2 юни. “На днешния исторически 2 юни, Деня на Ботев, се пречупи волята на мафията за съпротива”, каза той.

Безспорно големите фигури в списъка на САЩ са Делян Пеевски и Васил Божков. Докато първият не е имал никакви проблеми с правосъдието в България, вторият получи 18 обвинения и се укрива в Дубай. Според Димитър Бечев от Университета в Северна Каролина "Америка не иска да изглежда пристрастна, а напротив - че заема принципна позиция".

“Затова освен Пеевски, който е символ на срастването на политическата система с бизнес олигарията и в този смисъл е съюзник на бившия премиер Бойко Борисов, на мушката е и Божков - който пък се позиционира като критик на ГЕРБ”.

Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН коментира, че санкциите са “неласкава оценка както за работата на основни български държавни институции, така и за модела ГЕРБ-ДПС”.

Чолаков вижда директен сигнал към ГЕРБ с включването на представителя на партията Александър Манолев в списъка. Неслучайно е и включването на Илко Желязков, който в момента е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а преди е бил зам.-председател на ДАТО - службата, която основно осъществява подслушванията.

“Случаят трябва да се разглежда и в контекста на скандала, осветен от [Атанас] Атанасов и [Бойко] Рашков, с подслушването на опозиционни политици у нас по времето на кабинета „Борисов 3”, каза Чолаков.

Оценка за прокуратурата

В списъка на САЩ присъстват имена, които никога не са представлявали интерес за българската прокуратура, като Пеевски и Желязков.

“На практика САЩ казват в прав текст, че властта в България се упражнява по непрозрачен начин и че превзетата държава е сериозен проблем”, казва Бечев.

Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика.
Огнян Минчев

Посланието на този ход на Вашингтон е, че е необходима промяна не само на една или друга партия или институция. “Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика в тясна връзка с олигархичното задкулисие”, казва Минчев.

“Безпрецедентният мащаб на санкциите е атестация за безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас, както и за размерите на корупцията”, коментира и Чолаков.

Влиянието на Русия

За първи път наложените от САЩ санкции насочват внимание към връзката между корупцията и проникването на чужди интереси в България. В мотивите към решението директно е посочен опитът на Васил Божков “да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Огнян Минчев вижда промяна в подхода на САЩ към България, защото досега са прилагани минимални мерки “за ограничаване на най-лошите проявления на корупцията и на руския енергиен монопол”. Сега обаче виждаме по-активно отношение “не просто върху селективни стратегически последствия от руския енергиен монопол, а една по-задълбочена политика за разобличаване на самата система и структура на олигархичния модел”.

Корупцията, в страни като България, е основен съюзник на Русия.
Петър Чолаков

Евгений Дайнов коментира, че за тази промяна е работил още бившият държавен секретар Майк Помпео, който “зад гърба на Тръмп” е успял да наложи "по-строг поглед към региона и конкретно към България, с оглед руските обвързаности”.

“Този по-строг поглед ескалира сега при Байдън. САЩ знаят, че корупционерите са опасни за сигурността на НАТО, тъй като през корупционери нахлува влиянието на този, който им плаща, в случая на Русия”.

Чолаков назова проблема директно: “Корупцията, в страни като България, е основен съюзник на Русия”.

Подкрепа за промяна

Действието на Вашингтон е нескрита подкрепа за промяна и нов тип политика. Очаква се това да помогне на новите партии.

“Този ход е в полза на партиите на протеста”, каза Димитър Бечев.

Този ход е в полза на партиите на протеста.
Димитър Бечев

“Няма съмнение, че санкциите ще са послание и към избирателите – те идват месец преди изборите през юли”, смята Петър Чолаков.

Огнян Минчев обяснява посланието така: “Че промяната в България не е промяна, която трябва да засяга само определена партия, определена част от връзките. Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика в тясна връзка с олигархичното задкулисие”.

Той вижда импулс за реформи след налагането на санкциите, защото тази позиция от Вашингтон “отваря нови пространства за легитимна демократична политика в България - нещо, което ни липсваше. Отваря пространство за нови визии, нови актьори и нови политически проекти”.

Евгений Дайнов не мисли, че ходът на САЩ е предизборен. “Просто сега виждаме резултат от целенасочена работа и усилия. Въпросният резултат е съкрушителен за всички от списъка, но най-вече за Делян Пеевски”.

“Освен правото на достъп до САЩ, американската държава препоръчва и на останалите държави да нямат отношения с Божков, Пеевски и другите. Нали разбирате какво означава това?”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG