Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ актуализират санкциите си спрямо Западните Балкани, за да преследват корупцията


Джо Байдън

Съединените щати актуализират санкционната си политика спрямо Западните Балкани, насочвайки допълнителни усилия в противодействието на корупцията, нарушенията на човешките права и действията, които застрашават демокрацията в региона, заяви Държавният департамент.

„САЩ признават, че корупцията заплашва икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация“, посочи държавният секретар Антъни Блинкен в изявление на 8 юни.

Американският президент Джо Байдън подписа заповед, която надгражда два дългосрочни указа по отношение на Западните Балкани. Тя предвижда допълнителни санкции срещу хора и организации, които застрашават мира и стабилността в региона, подкопавайки демократичния процес или водейки до сериозни нарушения на човешките права и корупция.

САЩ вече ще могат да санкционират възпрепятстването на регионални споразумения и на механизма, който ще наследи Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Новият указ на Байдън допълва Преспанското споразумение от 2018 г. между Гърция и Северна Македония и споразуменията, сложили край на войната в Босна и Херцеговина.

Преди ден бившият командир на босненските сърби Ратко Младич окончателно беше осъден в Хага на доживотен затвор извършването на геноцид в Сребреница, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в бивша Югославия (1992-1995).

Актуализирането на санкционната политика на Вашингтон спрямо Западните Балкани става факт по-малко от седмица, след като американското финансово министерство предприе „най-широкообхватното еднократно действие“ по глобалния закон „Магнитски“. Санкционирани за корупция бяха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и 63 компании. По-леки мерки бяха предприети срещу други трима българи – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG