Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ актуализират санкциите си спрямо Западните Балкани, за да преследват корупцията


Джо Байдън
Джо Байдън

Съединените щати актуализират санкционната си политика спрямо Западните Балкани, насочвайки допълнителни усилия в противодействието на корупцията, нарушенията на човешките права и действията, които застрашават демокрацията в региона, заяви Държавният департамент.

„САЩ признават, че корупцията заплашва икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация“, посочи държавният секретар Антъни Блинкен в изявление на 8 юни.

Американският президент Джо Байдън подписа заповед, която надгражда два дългосрочни указа по отношение на Западните Балкани. Тя предвижда допълнителни санкции срещу хора и организации, които застрашават мира и стабилността в региона, подкопавайки демократичния процес или водейки до сериозни нарушения на човешките права и корупция.

САЩ вече ще могат да санкционират възпрепятстването на регионални споразумения и на механизма, който ще наследи Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Новият указ на Байдън допълва Преспанското споразумение от 2018 г. между Гърция и Северна Македония и споразуменията, сложили край на войната в Босна и Херцеговина.

Преди ден бившият командир на босненските сърби Ратко Младич окончателно беше осъден в Хага на доживотен затвор извършването на геноцид в Сребреница, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в бивша Югославия (1992-1995).

Актуализирането на санкционната политика на Вашингтон спрямо Западните Балкани става факт по-малко от седмица, след като американското финансово министерство предприе „най-широкообхватното еднократно действие“ по глобалния закон „Магнитски“. Санкционирани за корупция бяха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и 63 компании. По-леки мерки бяха предприети срещу други трима българи – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG