Връзки за достъпност

Извънредни новини

Незаконен общински ремонт повдига отново въпроса кой е виновен за смъртта на Людмил


Мястото, където на 14 февруари загина 14-годишният Людмил.
Мястото, където на 14 февруари загина 14-годишният Людмил.

Ремонтът на една улица в София, след който дете загина от излизащ от шахта оголен кабел, вероятно е незаконен. Четири месеца по-късно този факт прави отново актуален въпроса за отговорността за трагедията.

В Столичната община не са открити одобрени проекти за ремонта на бул. “Акад. Иван Естатиев Гешов” през 2018 г. Това е посочено в официално писмо на главния архитет на София Здравко Здравков до столичния строителен контрол.

Ремонтът, за който липсват документи, засяга преместването на светофара пред болница “Свети Иван Рилски”, а с него и електрическото захранване, което от разпределителен стълб през 2018 г. влиза в пригодена за целта шахта.

Точно на това място на 14 февруари тази година токов удар уби 16-годишния Людмил, който стъпва върху същата тази шахта, докато чака заедно с баща си да пресече на зелен светофар на бул. “Акад. Иван Ев. Гешов”.

Непосредствената причина за токовия удар беше съобщена дни след инцидента - оголен кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Дни преди инцидента свидетели твърдят, че в шахтата е имало работници.

Оказа се, че кабелът води до един от търговските обекти, които се намират на територията на болница “Св. Иван Рислки”. Разследване на Свободна Европа тогава установи, че лавката за продажба на ядки няма договор за наем с болничното заведение, а собствениците й са били длъжни да правят „ежемесечни дарения“, за да ползват мястото.

Наред с това беше установено, че павилионът съществува и работи незаконно в продължение на 30 години върху територия, която е държавна собственост - болничният терен.

В средата на февруари стана ясно още, че в шахтата, върху която е стъпило детето, са били прибрани кабели на електроразпределителното предприятие ЧЕЗ. Това е станало след ремонт на светофарната уредба на бул. „ Акад. Иван Ев. Гешов“ през 2018 г. Преди преустройството на светофара разпределителните кабели са достигали до обектите, които захранват, по въздух. Преди три години обаче електрическото захранване е било вкарано в шахтата, под земята.

С изнасянето на тези факти случаят беше оставен на прокуратурата, а останалите институции се оттеглиха от изясянването на причините на смъртта на 16-годишния Людмил.

Какво е новото

След встъпването в длъжност на служебния кабинет обаче, в края на месец май Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – София е изискала от Столичната община книжата за одобрение на ремонтните дейности.

В отговора на главния архитект Здравко Здравков, с който Свободна Европа разполага, е посочено, че единствените разрешителни, за които има документални следи, са от 2006 г. Други документи в Направление “Архитектура и градоустройство” не са открити.

Писмото, подписано от главния архитект на София Здравко Здравков
Писмото, подписано от главния архитект на София Здравко Здравков

“Строеж, за който няма разрешителни, няма и документи има едно име – незаконен”, каза пред Свободна Европа арх. Иван Шишков, който е съветник на министъра на регионалното развитие в служебния кабинет.

Шишков беше главен архитект на район “Триадица” по времето на инцидента и подаде оставка като морален акт. Обвинения срещу него отправиха от столичната община.

След трагичния случай кметът на София Йорданка Фандъкова нарече инцидента “тежко престъпление”. На съвместна пресконференция тя и главният архитект на столицата Здравко Здравков хвърлиха вината за смъртта на детето върху администрацията на район “Триадица” и електроразпределителната компания ЧЕЗ, чиито кабели са се намирали в шахтата.

Според обясненията на Фандъкова павилионът за ядки, чието електрическо захранване е причинило токовия удар, е незаконен. Въпреки това ЧЕЗ са сключили договори с него. Основание за тези договори е станала “хвърчаща бележка”, издадена от името на главния архитект на район “Триадица”, подписан със запетая. Подпис със запетая означава, че главният архитект не е подписал лично даден документ, а това са сторили от неговата канцелария.

Така от Столичната община приключиха случая, въпреки че и те, и Областната администрация на София бяха запитвани многократно както за собствеността на павилиона, така и за преустройствата на булеварда, извършвани през годините.

Сега се оказва, че документи за тези ремонти просто липсват.

“Това не е единственото място с незаконно строителство в София. Същият е случаят с Южния парк, където също в момента тече проверка. Това, че там няма загинало дете, не означава, че пробелмът е по-малък”, коментира пред Свободна Европа Иван Шишков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG