Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Принос в борбата с корупцията." Радев и Блинкен обсъдиха санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Българският президент Румен Радев е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха пресцентровете на президентството и на Държавния департамент. Двамата са обсъдили санкциите на САЩ срещу български граждани и фирми, сътрудничеството между София и Вашингтон в областта на отбраната, възстановяването от пандемията и европейската интеграция на Северна Македония.

„Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността“, се посочва в съобщението на българското президентство. „Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.“

САЩ наложиха на 2 юни санкции на хазартния бизнесмен Васил Божков, бившия депутат и издател Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков по американския закон „Магнитски“. В допълнение на Пеевски, Желязков и трима бивши български държавни служители беше забранено да влизат в САЩ.

„Секретарят Блинкен и президентът Радев подчертаха важността на трансатлантическото съюзничество, стратегическото партньорство между САЩ и България и сътрудничеството под ръководството на България в инициативата „Три морета“, се посочва в съобщението на Държавния департамент. „Секретарят и президентът обсъдиха също общи интереси по отношение на върховенството на закона, Западните Балкани и енергийната диверсификация.“

По време на разговора Румен Радев е казал, че България има амбиции да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за модернизация на страната и е призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието. Според съобщението на българското президентство разговорът е бил по инициатива на Антъни Блинкен.

По отношение на европейската перспектива на Северна Македония, Антъни Блинкен е изразил очакване за ускоряване на процеса.

Според съобщението на президентството Румен Радев е припомнил „последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.“

През ноември 2020 г. България наложи вето на началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG