Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън и Путин няма да говорят заедно пред журналисти след срещата в Женева


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да участва в съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след срещата между двамата в Женева на 16 юни, съобщи представител на Белия дом. Американският държавен глава ще говори пред журналисти сам.

Представител на президентската администрация каза пред световните агенции, че решението Байдън да говори сам с представители на медиите е „подходящият начин да комуникира със свободната преса темите, които са били повдигнати на срещата – както тези теми, по които може да има съгласие, така и областите, в които имаме значителни тревоги“.

Решението на Байдън да не участва в съвместна пресконференция с Путин е тълкувано като сигнал за напрежението между Русия и САЩ.

Отношенията между двете държави са обтегнати през последните месеци, след като Байдън налижи санкции на Русия и се съгласи, чеПутин може да бъде наречен „убиец“ заради отношението му към руските опозиционери.

Откакто встъпи в длъжност, Джо Байдън многократно критикува Русия за действията ѝ срещу Украйна и обвини Москва, че стои зад кибератаки срещу американски институции и зад опит за намеса в изборите в САЩ.

Едновременно с това президентът на САЩ изрази желание за „стабилни и предвидими“ отношения с Русия, които да позволят на Москва и Вашингтон да работят заедно по теми от взаимен интерес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Путин и Байдън няма да проведат съвместна пресконференция и добави, че Путин също ще говори с журналисти сам.

„След като разговорите приключат, президентът Путин ще говори пред акредитираните към Кремъл репортери и други медии“, каза той, цитиран от руската агенция ТАСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG