Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В търсене на подходящи решения". Стефан Янев ще се срещне със Зоран Заев


Стефан Янев
Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев. Това съобщи Янев в началото на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

"Ще проведем разговори в общата политическа картина и в дълбочина, и в конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на народите и на двете страни", каза българският премиер.

Делегация, водена от Заев, пристига на официално посещение в София в четвъртък. Целта на Скопие е да постигне споразумение с българските власти преди юнската среща на върха в Европейския съюз (ЕС).

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Янев изрази в сряда надежда "практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани".

Междувременно Заев обяви, че е не е оптимист, че спорът ще се реши преди Европейския съвет другата седмица. "Имам чувството, че на 22 юни няма да се реши проблемът с България, но не е невъзможно да се реши", каза премиерът на Северна Македония.

Досега служебното правителство не е заявявало намерение за промяна на българската позиция по въпроса. За последно позицията потвърдиха през май премиерът Янев и външният министър Светлан Стоев след срещи с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и външния министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва. Те бяха в София в опит да посредничат за разрешаването на спора със Скопие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG