Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Черната кутия на разбилия се в Черно море преди две седмици МиГ-29 на българските военно въздушни сили (ВВС) е била открита, съобщи бТВ.

Устройството е намерено, след като операцията по издирването му беше подновена в четвъртък след анализ на информация за очакваното ѝ местоположение.

По думи на служебният министър на отбраната Георги Панайотов информацията, съдържаща се от черната кутия, ще бъде налична до края на деня.

„С това се надявам да спрат всички спекулации, които се търкалят из медийното пространство. Нека научим истината такава, каквато е“, каза Панайотов.

На 9 юни самолет МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, изчезна от радарите. Първоначалната информация гласеше, че той не е катапултирал, а ден по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че майор Терзиев е загинал.

В последствие представители на флота и частни фирми започнаха търсенето на останките на самолета, които бяха открити преди седем дни, разпръснати на голяма част по морското дъно.

В началото на седмицата министър Панайотов каза, че са открити „нови находки“ и „има надежда“ за откриването на черната кутия.

Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип, с които България охранява въздушното си пространство. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG