Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият полицай, убил Джордж Флойд, беше осъден на 22 години затвор


Дерек Шовин по време на делото
Дерек Шовин по време на делото

Бившият полицай Дерек Шовин получи присъда от 22 години и половина затвор за убийството на Джордж Флойд.

Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, докато Шовин притискаше с коляно врата му. На 21 април тази година бившият полицай беше признат за виновен за убийството на чернокожия мъж. Присъдата за подобно престъпление е до 40 години затвор.

Съдията изрично каза, че решението му не е повлияно от общественото мнение и че не се опитва да праща "никакви послания". Той обяви присъдата на 25 юни, след като семейството на Флойд отправи емоционални призиви за максимално наказание за бившия полицай по време на изслушване в Минеаполис.

"Не искам да видим поредния удар през ръцете. Вече минахме през това", каза един от братята на Джордж Теранс Флойд.

Шовин изказа съболезнования към семейството на жертвата, но не даде пълно изявление заради законови ограничения.

Смъртта на 46-годишния Флойд провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Чернокожият мъж беше арестуван по подозрения, че е опитал да използва фалшива банкнота от 20 долара в квартален магазин в Минеаполис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG