Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чехия поиска от Русия компенсации за взривения оръжеен склад. "Изнудвачи", отговори Москва


Взривения склад във Врбетице на 11 декември 2014 г. Снимката е разпространена от полицията.
Взривения склад във Врбетице на 11 декември 2014 г. Снимката е разпространена от полицията.

Чехия настоя Русия да й плати компенсации за взривовете в складовете с оръжие през 2014 г., за които Прага обвини руски агенти. Това доведе до криза в отношенията между двете държави, като Чехия изгони повечето руски дипломати, а Русия отговори по подобен начин.

Взривовете през 2014 г. отнеха живота на двама души и бяха неразгадани до тази година.

В понеделник Министерството на външните работи в Прага е извикало посланика на Москва Александър Змейевски, за да настоява за "пълни компенсации".

Зам.-външният министър Мартин Смолек му е връчил дипломатическа нота, която посочва "отговорността на Руската федерация съгласно международното право за нейното участие във взривовете в оръжейния склад във Врбетице през 2014 г."

Чешкото искане получи бърз отговор от Москва. "Тези, които действат по този начин, настоявайки за плащания, използвайки заплахи и обиди, без разследване или съдебен процес, се наричат изнудвачи", написа говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова в Телеграм.

Чешките власти посочиха конкретно двама руснаци, които по-рано бяха обвинени от Великобритания за участие в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG