Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 часа и 50 минути. Как Путин разговаря с народа


Президентът на Русия Владимир Путин по време на пряката линия на 30 юни 2021 г.
Президентът на Русия Владимир Путин по време на пряката линия на 30 юни 2021 г.

Руският президент Владимир Путин проведе редовната си годишна среща с гражданите. Тя е 18-ата поред, откакто Путин е държавен глава.

Срещата продължи 3 часа и 50 минути. В нея беше зададен само един въпрос, в който се споменаваше арестуваният опозиционер Алексей Навални, без да е цитиран по име. Нямаше въпроси, свързани с арестите на опозицията и с практическата невъзможност опозиционери да се кандидатират в парламентарните избори през септември.

По данни на Кремъл основната тема на въпросите е била свързана с пандемията от COVID-19 и с процеса на ваксиниране.

Срещата на Путин с гражданите идва след месеци на втвърдяване на законодателството в областта на човешките права и в момент на напрежение между Русия от една страна и САЩ и Европа от друга. То започна да ескалира след отравянето на Алексей Навални с Новичок през август 2020 г. и последвалия арест на опозиционера, както и на хиляди негови поддръжници.

Ежегодните срещи на Владимир Путин с руските граждани се следят внимателно от анализаторите. Смята се, че те са пример за пропагандата, насърчавана от Кремъл.

По време на срещата в сряда гражданите питаха къде се колосват ризите на Путин, на какво е обичал да играе като малък, коя книга го е формирала като човек, дали пее, докато си почива, как да се реши въпросът с теч от покрива в детска градина в провинцията, какво мисли за загубите на националния отбор по хокей, защо са толкова високи таксите за смет, защо са поскъпнали руските моркови.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG