Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият продуцент на Алексей Навални е арестуван в Москва


Алексей Яковлев
Алексей Яковлев

Бившият продуцент на опозиционния руски политик Алексей Навални – Алексей Яковлев, е задържан преди ден в Москва, съобщава Радио Свобода. Яковлев беше продуцент на канала на Навални в YouTube.

Адвокатът му Сергей Телнов каза в сряда, че клиентът му е бил арестуван на борда на самолет, кацнал в Москва същия ден. След това Яковлев е отведен в Следствения комитет за разпит като свидетел по неуточнено дело за измама.

В края на миналата година властите в Русия заявиха, че срещу Навални е образувано ново наказателно дело по подозрение, че той и неговите сътрудници са злоупотребили с около 4,8 милиона долара. Средствата са били дарени на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер.

Яковлев беше задържан ден, след като Русия обяви за международно издирване директора на Фона за борба с корупцията Иван Жданов. Жданов в момента пребивава в Литва.

През последното десетилетие създаденият от Навални Фонд за борба с корупцията разследваше висши държавни служители. Организацията подпомагаше заснемането на видео материали, в които се разкриваха данни за корупция по висшите етажи на властта в Москва. Разследванията се разпорстраняваха чрез канала на Навални в YouTube – Navalny LIVE.

През последната година руските власти засилиха натиска срещу Фонда. Опозиционерът Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичено вещество, а след като се върна от лечение в Германия, беше арестуван и осъден, а в момента е в трудова колония. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG