Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търговският регистър вписа новото временно ръководство на „Автомагистрали“


Виолета Комитова каза, че и към момента строежа на магистрала "Хемус" продължава, а единствените, които могат да го спрат са строителните компании и бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев
Виолета Комитова каза, че и към момента строежа на магистрала "Хемус" продължава, а единствените, които могат да го спрат са строителните компании и бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев

Търговският регистър вписа новото временно ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Временното ръководство е в тричленен състав и ще ръководи компанията за по-малко от месец вместо бившия изпълнителен директор Стоян Беличев.

В Съвета на директорите на дружеството влизат Валентин Вълков, Десислава Христова и Иван Станчев. Тяхното вписване на два пъти беше отказвано от Софийския градски съд.

„Очаква се днес новото ръководство да поеме управлението на търговското дружество“, се казва в съобщението от министерството, откъдето допълват, че в следващите дни членовете на новото управление и министър Виолета Комитова ще направят изявление.

В средата на юни проверка на регионалното министерство показа, че през 2019 и 2020 г. са направени авансови плащания на големи суми на няколко държавни дружества. Сред тях е „Автомагистрали Хемус“, които според одит на Сметната палата, е получила авансово над 123 млн. лв.

Това беше и една от причините Комитова да поиска да назначи временно ръководство на „Автомагистрали“. В следващите дни предстои да се проведе конкурс за 5-членно постоянно ръководство.

В понеделник от „Автомагистрали“ излязоха със съобщение, гласящо, че не могат да извършва месечните плащания към доставчици на услуги и суровина, което ще доведе до спиране на дейността им, включително строителството на магистрала „Хемус“ и поддръжката на останалите магистрали в страната.

В отговор министър Комитова каза, че няма опасност да спре дейността на дружеството заради финансови затрудения. В петък пред „Нова телевизия“ тя каза още, че по магистралата се работи и към момента като подчерта, че строителството може да бъде спряно от строителните фирми.

„Строителните фирми, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари да им платят заплати за този месец, което ще е лъжа. Фирмите имат пари. Друг, който може да спре строителството е Беличев, защото управлява "Автомагистрали". Аз нямам власт над него“, каза тя.

По-рано през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидати за депутати на партията многократно обявиха, че с идването на служебното правителство е било спряно изграждането на магистрала „Хемус“. Подобни материали се появиха като платени предизборни публикации в няколко медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG