Връзки за достъпност

Извънредни новини

Немските електромобили eGO ще се произвеждат край Ловеч


Първата стъпка, свързана с тестовото производство на колите трябва да започне през 2023 г., а планът е годишно да се произвеждат 30 хил. автомобила
Първата стъпка, свързана с тестовото производство на колите трябва да започне през 2023 г., а планът е годишно да се произвеждат 30 хил. автомобила

Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германската компания Nеxt.е.GО подписаха меморандум за изграждане на завод за производство на електрически автомобили в Ловеч.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще направи основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяването“, каза Петков.

Първата стъпка, свързана с тестовото производство на колите, трябва да започне през 2023 г., а планът е годишно да се произвеждат 30 хил. автомобила. Моделът, който ще излиза от завода, е от градски тип с пробег около 200 км с едно зареждане на батерията, а цената му ще бъде в порядъка на 20 хил. евро.

Министър Петков уточни, че за реализирането на проекта няма да бъде даден нито един лев от държавата. Предвиждат се стимули, след като бъдат направени първите 10 хил. бройки. Инвестицията е на стойност 140 млн. евро, а очакваният брой нови работни места е около 1000.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG