Връзки за достъпност

Извънредни новини

Редактор на детски книги напуска Унгария след смъртни заплахи и хомофобия


Унгария, ЛГБТ права
Унгария, ЛГБТ права

Унгарски редактор на детски книги напуска страната си след смъртни заплахи и хомофобски атаки, съобщи Ройтерс.

Това се случва няколко седмици след приемането закона, забраняващ дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в унгарските училища. Законодателните промени предизвикаха протест и дори призиви за изхвърлянето на Унгария от ЕС от голяма част от държавите членки.

Причината за нападките са две детски книжки, чийто редактор е Болдижар Над. Една от тях, „Приказна страна за всички“, са включени герои от всякакви малцинства като живеещи в крайна бедност, деца с увреждания, жертви на домашно насилие, включително и от ЛГБТ общността.

Целта на книгата според Над е да спомогне за това децата да се учат да приемат хората от различни малцинства. Тя обаче е възприета от националистическите власти като „хомосексуална пропаганда“.

Законовите промени в Унгария забраняват „показването и промотирането на хомосексуалността“ или на смяната на пола на непълнолетни в училища, филми и реклами. Действията на унгарския парламент доведоха до вълна от недоволство сред редица държави от ЕС, които подписаха декларация против закона. България не беше сред тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG