Връзки за достъпност

Извънредни новини

Башар ал Асад положи клетва за пореден мандат като президент на Сирия


Асад спечели с 95,1 на сто от гласовете изборите на 26 май

Башар ал Асад положи клетва като президент на Сирия. Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Дамаск. Асад спечели с 95,1 процента от гласовете изборите на 26 май. Така той си осигури четвърти пореден седемгодишен мандат като президент на Сирия.

Активността на изборите достигна 78,6 процента от около 18 милиона регистрирани гласоподаватели. На изборите обаче нямаше независими чуждестранни наблюдатели, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентските избори "доказаха силата на легитимността, дадена от народа на държавата и дискредитира изявленията на западни представители за легитимността на властта в Сирия", каза Асад.

Сирия е опустошена след повече от 10 години на конфликт, в който бяха убити близо половин милион души, а няколко милиона бяха принудени да емигрират в чужбина.

Асад се опитва да се представи като човека, който възстановява страната, след като с помощта на Русия и Иран успя да си върне от 2015 г. контрола върху две трети от нейната територия.

Сирийският президент обаче е изправен пред многобройни предизвикателства, като условията за живот не спират да се влошават на фона на тежката икономическа ситуация, предава БТА. През последните седмици властите повишиха цените на горивата и редица основни хранителни продукти, а проблемите с електроснабдяването се засилиха, като на места няма ток по около 20 часа в денонощието.

Башар ал Асад дойде на власт през 2000 г. след кончината на баща си Хафез.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG