Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне двама участници в протестите са подслушвани неправомерно според Бюрото за контрол на СРС


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е установило два случая на неправомерно подслушване на участници в протестите през лятото на 2020 г. Това стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

В него се посочва, че са постъпили 80 сигнала от граждани с твърдения за незаконно подслушване. По 45 от тях проверките са приключили и са установени два случая на неправомерно прилагане на СРС, съобщи Бюрото за контрол на СРС. Част от проверките продължават и в момента.

За пръв път за съмнения на незаконно подслушване на политици съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. След това служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че през 2020 и 2021 са били подслушвани представители на опозиционни партии и граждански активисти.

По думите на Рашков това е станало в рамките на дело за подготвян преврат. По този начин управлението на Бойко Борисов е окачествявало протестите, започнали през юли 2020 г.

По-късно Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от "Изправи се.бг! Ние идваме!" показаха по БНТ документи, от които става ясно, че са подслушвани 82 политици и активисти. Една трета от тях са представители на БСП, каза Хаджигенов. Сред другите са самият той, Бабикян, Настимир Ананиев и гражданският активист Тихомир Василев.

Прокуратурата започна разследване, което беше прекратено миналата седмица. Заключението на държавното обвинение беше, че няма достатъчно доказателства за незаконно подслушване на протестиращи и политици.

Освен това държавното обвинение възложи на Бюрото за контрол на СРС да направи проверка по сигналите за незаконно подслушвани.

В петък пред БНТ членът на Националното бюро за контрол на СРС Огнян Стоичков каза, че един от двамата души, подслушвани неправомерно, е действащ политик.

„От проверените в момента, категорично с решение на бюрото от 6 юли решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Като едно от лицата е с активна политическа дейност и извън протестите“, каза Стоичков, но отказа да даде повече информация за самоличността му.

Стоичков уточни, че в момента са в ход още 6 проверки за възможно незаконно прилагане на специални разузнавателни средства срещу участници в протестите. По думите му тези проверки обхващат повече хора.

В съобщението на Бюрото за контрол на СРС се посочва, че резултатите от проверките са изпратени на Софийска градска прокуратура.

По думите на Огнян Стоичков още на 9 юли Бюрото е изпратило резултатите от проверките на главния прокурор, на ръководителя на Специализираната прокуратура, на Висшия съдебен съвет и на Министъра на правосъдието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG