Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рашков сезира следствието за Гешев. Прокуратурата го обвини в противопоставяне на институциите


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е внесъл сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Националната следствена служба (НСлС). Пред журналисти министърът обясни, че иска разследване за начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със специални разузнавателни средства (СРС) материали и има ли такива, които са били редактирани от обвинението.

По време на брифинга във вторник Рашков коментира, че в ръководената от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов НСлС работят "качествени следователи с богата подготовка" и ако те не открият престъпление ще е важно с какви мотиви са стигнали до това заключение.

Вътрешният министър отново подчерта, че законът забранява разгласяването на събираните със СРС-та данни, както и че има съдебна практика, според която магистрат вече е бил осъждан за нарушаването му. Той добави, че в сигнала му се обръща внимание на публикувани данни от кореспонденция "с основна цел да се внуши в обществото и да се убеди орган на съдебната власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главния прокурор Гешев му се иска".

"С нетърпение ще очакваме решението на прокуратурата и по този казус, за да е ясно решенето на Конституционния съд, че всеки български прокурор може да разследва главния. Трябва да проверим как стои този въпрос в погледа, намеренията и познанията на прокуратурата", каза още Рашков.

Минути след брифинга на вътрешния министър от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства и че са изпратили материалите на Специализираната прокуратура.

По-малко от час след изявлението на Рашков говорителят на главния прокурор Сийка Милева също даде брифинг. На него тя определи действията на служебния вицепремиер като "политически акт без правна аргументация". Според изчетената от Милева позиция, Рашков уронва престижа на съдебната власт и противопоставя институциите.

"Европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представителите на изпълнителната власт", каза още Милева, която добави, че сигналът на Рашков може да бъде разследван единствено от Софийска градска прокуратура или Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства.

В края на януари 2020 г. пресцентърът на държавното обвинение разпространи записи от телефонен разговор на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с държавния глава, в който те обсъждат проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси при назначаването на съпругата на Румен Радев за пиар на ВВС през 2014 г.

Според главния прокурор Гешев в записа има данни за укриване на документи и затова той поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на президента и кога той може да бъде разследван. Половин година по-късно обаче КС потвърди, че имунитетът на държавния глава го пази от наказателно преследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG