Връзки за достъпност

Извънредни новини

Народното събрание създаде комисии за полицейското насилие и ревизия на "Борисов 3"


Мая Манолова отново ще оглави комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3"
Мая Манолова отново ще оглави комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3"

В четвъртък депутатите от Народното събрание гласуваха за създаването на комисия за полицейското насилие по време на протестите на 10 юли и 2 септември 2020 г. Тя ще разследва и обстоятелствата около прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) срещу протестиращи граждани и членове на политически партии.

Предложението, внесено от депутатът от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, беше прието с 188 гласа „за“, един беше против, а 10 „въздържали се“.

В двете нощи на протестите, които ще бъдат разглеждани от комисията, бяха извършени десетки арести, а полицията използва физическа сила и сълзотворен газ срещу гражданите. Сред битите през септември беше и журналистът Димитър Кенаров.

Информацията за масовото подслушване на граждани и политици за пръв път беше огласена преди седмици от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. В началото на седмицата от прокуратурата съобщиха, че няма доказателства за извършено престъпление и досъдебното производство по случая беше прекратено.

По време на гласуването за състава на комисията в парламента депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ в нея да влезе бившият вътрешен министър Младен Маринов. Това доведе до напускането на пленарната зала от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Депутатът от партията Тома Биков, който беше избран за член на комисията, се отказа да участва в нея.

„Считаме, че това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република, в която всеки един народен представител може да бъде представител във временна или постоянна комисия на Народното събрание“, каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По-късно с последното си решение за деня депутатите подкрепиха и предложението за създаване на комисия за ревизия на последния кабинет на Бойко Борисов. Тя ще бъде оглавена от Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. В нея влизат по трима представители на всяка от парламентарните групи.

Подобна комисия беше създадена и в 45-тото Народно събрание и отново беше оглавявана от Мая Манолова. Тя стана най-известна с изслушванията на бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов, както и на собственика на „Градус“ Иван Ангелов.

По-рано през деня народните представители гласуваха за създаването и на временна комисия за проучване на случая „Росенец“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG