Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигналът на Бойко Рашков срещу Иван Гешев ще бъде проверен от спецпрокуратурата


Иван Гешев
Иван Гешев

Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев е разпределен на прокурор от Специализираната прокуратура, съобщи пред БТА ръководителката ѝ Валентина Маджарова.

Във вторник Рашков съобщи, че е внесъл сигнал срещу Гешев в Националната следствена служба (НСлС). Той каза, че иска разследване за начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със специални разузнавателни средства (СРС) материали и има ли такива, които са били редактирани от обвинението.

По-късно във вторник от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства и че са изпратили материалите на Специализираната прокуратура.

По думите на Маджарова пред БТА сигналът е разпределен на случаен принцип на прокурор, който предстои „въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме“.

След съобщението за подадения сигнал срещу главния прокурор, говорителката му Сийка Милева определи действията на служебния вътрешен министър като "политически акт без правна аргументация". Според изчетената от Милева позиция, Рашков уронва престижа на съдебната власт и противопоставя институциите.

Повод за сигнала на Рашков са разпространените през януари 2020 г. записи от телефонен разговор на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с държавния глава, в който те обсъждат проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси при назначаването на съпругата на Румен Радев за пиар на ВВС през 2014 г.

Според главния прокурор Гешев в записа има данни за укриване на документи и затова той поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на президента и кога той може да бъде разследван. Половин година по-късно обаче КС потвърди, че имунитетът на държавния глава го пази от наказателно преследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG