Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е българите да узнаят". Радев връчва мандат за правителство на "Има такъв народ"


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тошко Йорданов и президентът Румен Радев
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тошко Йорданов и президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев връчва в петък в 17 часа мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Държавният глава съобщи в Плевен, че е взел това решение, защото България час по-скоро има нужда от редовно правителство.

По-рано Радев коментира, че няма да бърза с връчването на мандат, за да даде време на политическите сили да договорят парламентарна подкрепа за следващото правителство.

Промяната идва след като преговорите на партията победител "Има такъв народ" с останалите политически сили забуксуваха.

"Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите", каза Радев.

Според него България е изправена пред предизвикателства, които изискват "час по-скоро да имаме редовно правителство".

„Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, вие чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет“, каза Румен Радев.

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов каза, че от партията са готови да получат мандата. "След като [президентът] връчи мандат, ние ще следваме следващите стъпки - да запознаем всички вас както с личността на министър-председателя, така и с биографиите и личностите, които сме подготвили за един бъдещ кабинет", каза Балабанов.

Според него преговорите в парламента за подкрепа на бъдещо управление не са приключили. "В тяхното поле е топката, надявам се да се поправят, да се лишат от емоциите, да подхождат практично, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай знаете какво ще последва", каза Балабанов

В сряда и четвъртък напрежението между партията на Слави Трифонов и другите две т.нар. протестни партии ескалира. Христо Иванов от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обвиниха ИТН в заиграване с ДПС.

Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че тласка страната към нови избори и попита "Кой тогава е ДПС".

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депута.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG