Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щастлива съм да съм в безопасност". Циманоуска очаква съпруга си във Варшава


Кристина Циманоуска с тениска, на която пиша "Аз просто искам да бягам"
Кристина Циманоуска с тениска, на която пиша "Аз просто искам да бягам"

Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска е „щастлива да е в безопасност“ в Полша, каза тя на пресконференция в четвъртък.

Тя потърси международна помощ, за да не бъде принудена преждевременно да се прибере от Олимпийските игри в Токио. Тя пристигна във Варшава под дипломатическата защита на Полша в сряда.

На 5 август Циманоуска изрази благодарност към Полша и каза, че все още се надява един ден да се върне в „свободен“ Беларус.

„Не съм я предала, това е моята родина“, каза тя.

Тя допълни още, че баба й я е посъветвала да не се връща в Беларус, защото там се излъчват негативни мнения за нея след отказа й да напусне Токио. Цимановская каза, че съпругът й също се очаква да пристигне във Варшава.

Циманоуска отказа да се върне в Беларус, както е била притискана да направи от националния отбор. Тя потърси закрила и получи такава от Полша.

Тежката ситуация, в която изпадна спортистката, след като отказа да изпълни заповедите на отбора си поради страх за безопасността си в Беларус, отново насочи международното внимание към политическата обстановка в страната. Диктаторът Александър Лукашенко репресира опозицията, както и медиите и гражданското общество след оспорваните президентски избори миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG