Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва и Полша искат ЕС да разшири санкциите срещу Беларус


Литва и Полша настояват за разширяване на санкциите срещу Беларус заради подстрекаване на нелегалната миграция. Това става ясно от съвместно изявление на литовската премиерка Ингрида Шимоните и полския ѝ колега Матеуш Моравецки, съобщава БНР.

Броят на мигрантите в Литва, предимно иракчани, нарасна чувствително, след като в края на юни, Брюксел наложи икономически санкции на режима на Александър Лукашенко заради отвличането на самолета на "Райнеър“ и журналиста Раман Пратасевич.

През изминалата седмица Полша обвини Беларус, че изпраща все по-голям брой мигранти през границата в отговор на решението на Варшава да даде убежище на беларуската спортистка Кристина Циманоуска. Тя отказа да се върне в родината си в неделя и каза, че страхува да не бъде арестувана.

Според премиерите на Полша и Литва “няма признаци за подобряване на положението на източната граница на ЕС, а броят на нелегалните мигранти, преминаващи границата с Беларус, продължава да расте и достига няколко стотин души на ден”.

“В тази безпрецедентна ситуация за нашия регион, Литва и Полша призовават ЕС и неговите държави-членки да продължат и увеличат спешната дипломатическа, финансова и техническа подкрепа на Литва в борбата й с последиците от престъпните действия на режима на Лукашенко”, се казва в изявлението.

По-рано стана ясно, че вътрешните министри на страните-членки на Евросъюза се събират извънредно на 18 август във връзка с рязкото увеличение на притока на нелегални имигранти от Беларус в Литва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG