Връзки за достъпност

Извънредни новини

Източникът на всички проблеми. Навални призова Запада за световна борба с корупцията


Графити в подкрепа на Навални в Швейцария
Графити в подкрепа на Навални в Швейцария

Излежаващият присъда руски опозиционер Алексей Навални призова Запада да предприеме действия срещу корупцията по света. В открито писмо, публикувано в няколко издания, Навални определя корупцията като основната причина за големите проблеми по света.

Навални публикува призива си на 19 август, един ден преди първата годишнина от неговото отравяне с нервнопаралитичен препарат, за което той обвинява Кремъл.

Антикорупционният активист беше арестуван през януари, след като се завърна в Москва от Германия, където се лекуваше от отравянето. Официалната власт в Русия отрича да има роля в това и настоява, че присъдата му не е политическа.

Руският президент Владимир Путин се разправи с Фонда за борба с корупцията и политическите щабове на Навални. Организациите бяха обявени за екстремистки и забранени.

В писмото си Навални пише, че докато западните лидери се опитват да разрешават световните проблеми - войни, бедност, миграция, климатична криза, оръжия за масово поразяване - корупцията рядко е на челни места в дневния ред, въпреки че тя стои зад най-големите кризи.

"Религиозните екстремисти много лесно разпространяват своята пропаганда, когато техните опоненти карат ролс-ройси по улиците на бедните страни. Миграцията идва от бедността, а бедността почти винаги идва от корупцията", пише Навални и дава още примери за войни, климатични кризи и тероризъм.

Според Навални корупцията "отдавна престана да бъде просто вътрешен проблем" на авторитарните държави и вече е "един от основните причинители на глобалните проблеми пред Запада".

Той призова западните държави да се противопоставят на авторитарните лидери, включително и Путин, по въпроса за корупцията.

Навални също пише, че корупцията в авторитарните държави процъфтява с финансовата подкрепа на Запада, а голяма част от откраднотото се изнася в чужбина.

Западните лидери трябва да покажат "решителност и политическа воля" за борба с корупцията, призовава Навални и посочва пет "напълно реалистични" стъпки.

Той предлага да се създаде специална категория за "държави, които поощряват корупцията" и да има международна организация, която да направи по-лесни колективните действия срещу корупцията.

Навални също призовава за "принудителна прозрачност" за всички сделки между западни компании, които работят с партньори в корумпирани държави.

"Вие работите в държавна фирма в държава с висок риск от корупция и искате да си купите вила на Френската ривиера? Чудесно, давайте. Но трябва да знаете, че цялата информация за сделката ще бъде публична. Искате да правите бизнес с чиновник от Минск или с лелята на губернатор от Русия? Няма проблем. Но ще трябва да публикувате всички документи по сделката", пише Навални.

Руският опозиционер призовава също за лични санкции срещу олигарсите около Путин, които той описва като "еталон за всички корумпирани чиновници и бизнесмени по света".

"Олигарсите на Путин, тези начело на държавни фирми или компании, които са формално частни, но успехът им е свързан с кръга около Путин, не са бизнесмени. Те са лидери на организирани престъпни групи".

Писмото е публикувано в Гардиън, Льо Монд и Франкфуртер алгемайне цайтунг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG