Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Качествена, безопасна и ефективна". Ваксината на Pfizer стана първата с пълно одобрение за използване


Пълното одобрение на ваксината се очаква да повиши значително броя на ваксинираните, а държавните учреждения и компаниите в САЩ могат да започнат да изискват задължителни имунизация за персонала
Пълното одобрение на ваксината се очаква да повиши значително броя на ваксинираните, а държавните учреждения и компаниите в САЩ могат да започнат да изискват задължителни имунизация за персонала

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде пълно одобрение за използването на ваксината на Pfizer/BioNTech на територията на САЩ. Въпреки че досега ваксината се поставяше, това се случваше само с разрешение за "спешна употреба".

Двудозовата ваксина е покрила "високия стандарт за безопасност, ефективност и качество на производството", каза изпълняващата длъжността директор на FDA Джанет Уудсток.

"Въпреки че хиляди вече безопасно са получили ваксина, ние разбираме, че разрешението на FDA за употреба може сега да даде допълнителна смелост на хората да се имунизират", каза още Уудсток.

От агенцията са наблюдавали резултатите от ваксинационната кампания в страната и са разгледали щателно резултатите от 40 000 клинични проучвания. Учените са открили, че ефективността срещу COVID-19 е 91%, което е с 4% по-ниско от резултатите от първоначалните тестове.

В САЩ повече от 60% от населението вече е получило поне една доза от ваксините, а въпреки новата вълна, породена от "Делта" варианта, голяма част от хората все още не искат да се ваксинират.

Според проучване на "Фондацията на семейство Кайзер" всеки трима от десет американци, които към момента отказват вакцинация, биха се имунизирали, ако някоя от ваксините получи пълно одобрение. При колебаещите се, това важи за петима на всеки десет.

Очакванията са това одобрение да даде началото на изисквания за задължително ваксиниране, както в държавния сектор, така и за частни компании.

От Пентагона вече съобщиха, че ваксинацията ще стане задължителна за 1.3 млн. от активно служещите военни "не по-късно" от средата на септември. Едни от най-големите фирми като "Уолт Дисни" и "Уолмарт" също обявиха, че ще задължат част от персонала си да се имунизира.

Според д-р Антъни Фаучи, който е в екипа, отговарящ за ваксинациите към Белия дом още от края на мандата на Доналд Тръмп, пълното разрешение ще подпомогне "правенето на допълнителната стъпка с цел ваксинация на населението".

В месеците досега критиците на управлението често искаха от FDA по-бързо да даде пълно разрешение за ваксините. Това в крайна сметка се случи за четири месеца – най-краткият период за одобрение на продукт в 100-годишната история на агенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG