Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията в Унгария е на крачка от референдум за бъдещето на китайския университет


Кметът на Будапеща Гергей Карачон
Кметът на Будапеща Гергей Карачон

Избирателната комисия в Унгария одобри провеждането на национален референдум за бъдещето на планирания китайски университет в Будапеща.

Инициативата за допитването е на кмета на столицата Гергей Карачон, който е представител на опозицията и е противник на премиера Виктор Орбан.

В понеделник Карачон съобщи на страницата си във Фейсбук, че Националната избирателна комисия е одобрила предложения от него въпрос. Той каза, че ще започне следващия месец събирането на необходимите 200 хиляди подписа за насрочване на референдум, стига решението на комисията да не бъде обжалвано.

Китайски университет в сърцето на Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Гражданите на Унгария ще бъдат питани дали искат да отменят закона, който дава зелена светлина за плановете за китайски университет. Законът беше приет от парламента, който е доминиран от партията на Орбан "Фидес".

Решението на правителството да построи университетски комплекс до 2024 г. със заем от китайска банка за 1,5 млрд. долара предизвика притесненията на мнозина. Противниците на проекта питат какви ще са последиците за системата на висшето образование.

По улиците на Будапеща се проведоха демонстрации срещу политиката на Орбан, който беше обвинен в раболепие пред Китай.

Според правителството изграждането на комплекс на университета "Фудан" ще даде възможност на студенти от Унгария и други страни да получат качествено образование.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG