Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков не иска да е президент и да говори за партии, докато е служебен министър


Кирил Петков
Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков каза, че харесва работата на настоящия президент Румен Радев и би го подкрепил "с двете си ръце". Той самият обаче не би се кандидатирал за президент. Той каза това пред журналисти след заседанието на парламентарната икономическа комисия.

"Тези три месеца (Радев) ни го доказа не само на думи, а и с действия, че този човек наистина е застанал зад промяната на България, в която също вярвам", каза Петков.

В отговор на друг въпрос Петков отново повтори, че докато е служебен министър за партии няма да говори. "Имаме работа, която трябва да свършим", допълни министърът.

Министърът съобщи, че по обсъжданата мярка в подкрепа на фиксираните разходи, в частност в ресторантьорството и туризма, идеята е тя да е обвързана с възможността, например, ресторантьорите да плащат заплатите на служителите си по банков път и част от приходите си да получават електронно. По думите на министъра така ще се гарантира, че ползващите мярката ще са в "белия" сектор.

Според Петков най-лошото в момента за държавата би било да не се извърши актуализация на бюджета. "Да нямаме готови мерки, а да се опитваме да затваряме бизнес, това би било фатално", допълни Петков.

Петков каза още, че 52 предложения от бизнеса ще бъдат внесени в ресорната комисията. Сред тях е това държавната администрация да даде пример с ваксинациите. В тази връзка министърът каза, че ще покани само ваксинирани служители на министерството, за да им благодари за работата.

"Не мисля, че това е дискриминационно, това е хубав стимул, първо държавата трябва да покаже как това се случва, за да можем да стимулираме и бизнеса", допълни Петков и заяви, че най-важната цел е да не се затваря икономиката.

През последните седмици има все повече слухове, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев подготвят нов десен политически проект. По-рано във вторник служебният премиер Стефан Янев и съпредседателят на "Демократична България" казаха Христо Иванов, че по принцип биха ги подкрепили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG