Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече афганистански бежанци в ЕС


Очакваната мигрантска вълна от Афганистан е основна тема в предизборната кампания на Андрей Бабиш, която той откри на 2 септември
Очакваната мигрантска вълна от Афганистан е основна тема в предизборната кампания на Андрей Бабиш, която той откри на 2 септември

Премиерите на Чехия, Австрия и Словакия заемат обща позиция срещу приемането на повече афганистански бежанци в Европейския съюз (ЕС) на фона на нарастващата загриженост в блока за притока на мигранти от Афганистан.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на 7 септември, че няма да има място за афганистанските бежанци в ЕС и те трябва да останат в родината си или съседни държави.

„Наистина няма място за тях в Европа“, каза Бабиш след среща с колегите си от Австрия и Словакия в югоизточния чешки град Леднице.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че страната му ще внесе 21,3 милиона долара за подпомагане на афганистанците в съседни на Афганистан страни.

„Ще се опитаме да смекчим страданията им, но сме съгласни, че 2015 г. не трябва да се повтаря. Ние сме против нелегалната миграция и ще се борим с трафикантите“, коментира Курц.

Трите държави, заедно с Полша и Унгария, отдавна заемат твърда позиция по отношение на миграцията, което води до дълбоки разделения в ЕС по повод споделянето на отговорността за приемане на бежанци.

Овладяването на Афганистан от талибаните през август породи опасения от повторение на миграционната криза в Европа през 2015 г., когато повече от 1 милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, пристигнаха в блока.

Блинкен започва разговори в Германия

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започа разговори в Германия с представители на страни, които имат интерес да приемат десетки хиляди афганистанци, избягали от страната си.

Той отлетя от Катар, най-големият транзитен център за американския въздушен транспорт от Афганистан, за да посети друг център за приемане на хилядите евакуирани от Кабул – американската авиобаза в Рамщайн, Германия.

На този фон Пакистан обяви, че ще бъде домакин на виртуална среща на външни министри от съседни на Афганистан държави – Китай, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, на която ще се обсъждат ситуацията там и начините за „осигуряване на регионална стабилност и просперитет“.

Оповестяването на новото талибанско правителство, начело с молла Мохамед Хасан Ахунд, който е в черния списък на ООН, предизвика безпокойство в САЩ и други нации. Друга фигура от временния кабинет – Сираджудин Хакани, се издирва от ФБР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG