Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР ще отговаря изцяло за оградата на границата с Турция


Заседание на Съвета по сигурността, 9 септември 2021.

Министерският съвет подготвя решение, според което отговорността за оградата по границата с Турция ще премине изцяло към Министерството на вътрешните работи (МВР). Това съобщи премиерът Стефан Янев след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет в четвъртък.

Съветът беше свикан във връзка с очакването за засилване на мигрантската вълна. Според министър-председателя целта е това управление да бъде централизирано, след като досега отговорността за оградата беше поделена между МВР и областните центрове.

Освен за охрана се очаква дирекция „Гранична полиция“ да се грижи и за поддръжката на съоръжението, на съпътстващата инфраструктура, както и на системите за наблюдение. Части от оградата се нуждаят и от ремонт. По думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за него ще са необходими около четири милиона лева.

Съветът по сигурността заседава на фона на очакванията за силна вълна на мигранти от Афганистан. След превземането на страната от талибаните през август стана ясно, че в края на месеца мигрантският натиск върху България се е увеличил шестократно спрямо юли.

В четвъртък Рашков съобщи, че по данни от 5 септември няма засилване на мигрантския натиск по границата с Турция, дори има лек спад спрямо края на август.

По думите на министъра бежанците не са предимно от Афганистан, както се предполага. Според данни на МВР 32 на сто от задържаните мигранти са от Турция, 17 на сто от Афганистан и 10 на сто от Ирак.

В момента около 70 процента от пунктовете на МВР за задържане на мигранти са пълни, а от пунктовете за бежанци - малко над 30 процента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG