Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът ще назначи служебно правителство и ще разпусне парламента на 16 септември


Румен Радев говори пред журналисти. Снимката е илюстративна.
Румен Радев говори пред журналисти. Снимката е илюстративна.

Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание на 16 септември. Toй прави това в изпълнение на конституционните си правомощия, съобщават от прессекретариата на президента.

Радев каза още миналата седмица, че скоро ще разпусне парламента, след като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Радев поясни, че изчаква парламента да приеме актуализацията на бюджета. Това се случи в края на миналата седмица.

Президентът не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще запазят постовете си.

Третите поредни парламентарни избори през тази година ще се проведат едновременно с президентския вот на 14 ноември.

До тях се стигна след парламентарни избори на 4 април и 11 юли. На първия вот ГЕРБ бяха на първо място, следвани от „Има такъв народ“, но през лятото местата им се размениха с минимална разлика. Народното събрание обаче така и не успя да сформира кабинет и така се стигна до нови предсрочни избори.

На президентските избори Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. До момента само от БСП и „Има такъв народ“ са заявили, че ще го подкрепят за втори мандат, вместо да издигат друга номинация за поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG